forex trading logoBelépésKosár

VirtueMart
A bevásárlókosara jelenleg üres.

Bio tippek

Facebook

Pályázatok


Megérkezett bioboltunkba Soul antioxidáns ital melyet az őszi - téli hónapokra ajánlunk gyermekeknek, időseknek, sportolóknak, kismamáknak, cukorbetegeknek vagy azoknak akik természetes módon szeretnének védekezni a vírusok ellen.Szőlőmag kivonat


A legértékesebb hatóanyagokat a vörös és a fekete szőlő magja tartalmazza. A magban nagy mennyiségű kálium található, illetve a legfontosabb hatóanyag egy antioxidáns, amelynek a neve  resveratrol. Megtalálható még a soulban, a mag, maghéj alatti zsíros olaj és fehérje, ezen kívül egyéb ásványi anyagok, és nagy mennyiségben C-vitamin, és bioflavonoidok 


A benne található antioxidánsok hatását már 1969. óta tanulmányozzák Európában és az USA-ban. Megállapítást nyert, hogy a vörös szőlő magvaiból nyert bioflavonoidok, köztük a resveratrol ártalmatlanná teszik a szabad gyököket. A szabad gyökök a sejthártya szétbomlasztásainak következtében képesek megsemmisíteni a sejteket, ezáltal felelősek a korai öregedésért. Ezen kívül reakcióba lépnek a DNS­-sel, a test alapvető építőanyagával, így az egészséges sejtek újraképződése lehetetlenné válik. Ez megint a korai öregedésért és a daganatképződésért felelős. A szabad gyökök képesek egymáshoz ragasztani a molekulákat a szervezet különböző szerveinek szöveteiben, pl. a bőrben, amely ettől rugalmatlanná válik, durva és ráncos lesz. Ez a folyamat éppen ezért ugyancsak a daganatképződés irányába tereli a szervezetet.


Közismert, hogy Franciaországban különösen nagy mennyiségben fogyasztanak vörösbort, de az is közismert, hogy a franciáknál a szívbetegségek jóval ritkábban fordulnak elő, mint más országokban.


Az orvosok hasznosnak tartják, hogy minden nap egy pohár jó vörösbort fogyasszunk, amelyben megtalálható a vörös szőlő magjának kivonata is, ezáltal az antioxidánsok, amelyek arra is képesek, hogy csökkentsék az érelmeszesedés kockázatát.


Nemcsak hogy csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, hanem hosszú ideig tartó alkalmazása feloldja a koleszterin képződményeket. Az érlemeszesedésről már több mint másfélmillió tanulmányt tettek közzé a világon, de keletkezésének végső okát még mindig nem állapították meg. Ma már általánosan elfogadott vélemény az, hogy összefüggésbe hozzák az érelmeszesedést az általános koleszterinszinttel. A valóságban a magas sűrűségű koleszterin a szervezet normális működésének fontos előfeltétele. Az érelmeszesedésért tehát nem az egész koleszterin a felelős, hanem az úgynevezett alacsony sűrűségű koleszterin, a trigliceridek és a lipoproteinek. Ez az alacsony sűrűségű koleszterin rakódik le az erek falába, és ez vezet infarktushoz, agyvérzéshez, emlékezetromláshoz, stb.


Az USA, Franciaország, Kína és egyéb más országok tudósainak kutatásai bebizonyították, hogy a franciák által igen kedvelt vörös szőlő magjában található antioxidáns, a resveratrol jelentősen csökkenti a vér alacsony sűrűségű koleszterinszintjét, ugyanakkor növeli a magas sűrűségű koleszterinszintet.


 Alkalmazása javasolt:


• a vér lipidszintjének csökkentésére


• mint erős antioxidáns készítmény megelőzi az érelmeszesedés kialakulását


• általános egészségmegőrző szerepe van megszabadítja a szervezetet a szabad gyököktől


• fenntartja a vérlemezek normális működését, ami lehetővé teszi a trombociták képlékenységének csökkenését és a vér szabad áramlását


• fokozza a sejtek normális és egészséges működését


• a szív és érrendszeri betegségek, többek között az infarktus, az agyvérzés megelőzésére alkalmas


• a vér koleszterinszintjének szabályozására


• a visszér betegségségek kialakulásának megakadályozására.


• különböző allergiás betegségek megelőzésére, gyógyításra


• a szem betegségeinek gyógyítására, látásjavításra


• az emlékezőképesség javítására, az öregedési folyamatok lassítására


• a stresszel szembeni ellenálló képesség növelésére


• szájon át szedhető kozmetikai szerként a bőr fiatalságának megőrzésére, ránctalanításra és regenerálásra


• gyulladás elleni védőhatása miatt csont és izületi bántalmak, reumatikus betegségek kezelésére.


Feketekömény


A feketekömény (Nigella sativa) egynyári növényként nő az egyiptomi sivatag nagy oázisaiban. Perzsiában Shuneezként, az ókori Egyiptomban fekete köményként, az Arab világban pedig fekete/áldott magként ismerték. A növény a mákhoz hasonló kapszulákat képez, melyekben kis, fekete magszemcsék vannak, ezek aromás illata pedig az ánizsra emlékeztet.


Feketekömény a történelemben


A nigella sativat már Kr.e. 2500-ban használták. A Görög orvoslásban is említést tesznek róla, és fontos szerepet játszott az ókori gyógyításban is, különösen az Egyiptomiaknál. A tudós Al-Bairouni, valamint Avicenna is írt orvosi könyveiben a mag jelentőségéről valamint hatásosságáról bizonyos betegségek kezelésében. Az ókori hagyomány szerint általános gyengeség, gyulladások, bőrproblémák, női panaszok, megfázás és fejfájás ellen használták. A feketeköményt vízhajtó szerként és puffadásgátlóként is alkalmazzák. A benne lévő damascenin görcsoldó és rövid távú vérnyomás-csökkentő hatást fejt ki. A növényt tejkiválasztást serkentő szerként és féregtelítőként is használják. Manapság sok európai és nyugati országban végzett kutatás igazolta, hogy a nigella sativa olaj igen magas tápértékkel rendelkezik, rengeteg ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz, melyek mind erősítik az immunrendszer védekezőképességét. Tartalmaz még arginint és karotint, melyek A vitaminná alakulnak, illetve gazdag rostokban is.


 "A feketekömény a halálon kívül minden betegséget gyógyít"


állította róla Mohamed próféta. 


A feketekömény olajat a "fáraók aranyának" is nevezik. Az egyiptomiak nagy becsben tartották az apró fekete magvakat, vele kapcsolatos élményüket a papirusztekercseikben is megörökítették. Tutenkhamon állítólag annyira el volt ragadtatva a feketeköménytől, hogy szolgáinak a drága olajból egy üvegre valót mindig maguknál kellett tartaniuk. Halála után egy egész amfora olajat helyeztek el a fáraó sírjában. A legendák szerint Kleopátra és Nofretete ennek az olajnak is köszönhette bársonyos, gyönyörű bőrét.


 Keleten már évezredek óta ismert gyógynövény magvaiból nyert olaj nemrég tűnt fel nálunk az egészségpiacon. A sikerért dr. Peter Schleicher és dr. Lutz Bannasch felelősek , ők mutatták ki ugyanis, hogy a feketekömény-olaj rendkívül hatásos bizonyos bőrbetegségekre és allergiás betegségekre (atópiás ekcéma, neurodermatitisz, pikkelysömör, asztma).


 Már az ókor óta sok helyen megbecsülik a fekete köményt frissítő gyökerei és kellemes tulajdonságai miatt. Több kultúrában a feketekömyény jóval elterjedtebb élelmiszernek számít a jó egészség megőrzéséhez. Sokan még mindig a testi funkciók harmonikus megőrzéséhez tartozó keleti fűszerként tartják számon.


 A feketekömény napjainkban


 A modern tudomány időközben alaposan megvizsgálta a feketekömény-olajat, és sok olyan anyagot talált benne, melyek pozitívan hatnak az emberi anyagcserére. Különösen értékes a feketekömény-olaj a benne található telítetlen zsírsavak miatt, amelyek szelíden, mellékhatások nélkül képesek csillapítani a bőrben, a belekben, az ízületekben és az idegekben zajló gyulladásos folyamatokat. Mindenek előtt a magas linolsav tartalma és az ezzel párosuló táplálkozás pszichológiai érték teszi különösen jelentőssé a feketekömény-olajat a mindennapi táplálkozásban.


 A telítetlen zsírsavakból a testben prostaglandin képződik. Ezek a szövethormonok sokféle feladatot ellátnak az emberben és az emberi immunrendszerben. Szabályozzák a vérkeringést és tágítják a véredényeket. Ezért a mai tudomány szempontjából is megmagyarázhatóak az évszázadokkal korábban leírt tapasztalatok a feketekömény-olajról.


A feketekömény fogyasztása 


Fogyasztható a mag önmagában (fűszerként, pl. péksüteményen, savanyú káposztából készült ételekben), vagy táplálék kiegészítőként. 


Amire sikerrel alkalmazták


* Meghűléses betegségek: a náthát, a köhögést és az influenzás fertőzéseket gyorsabban legyőzi, ill. erősebb immunrendszernél fel sem lépnek ezek a betegségek.


* Bronchitis, asztma: a telítetlen zsírsavakból testünk prostaglandint állít elő, ami gyulladásgátló és antiallergén hatású. A keserű- és cserzőanyagok tágítják a hörgőket és váladékoldóak, ami az asztmánál lényeges könnyebbséget jelent a gyógykezelések során.


* Allergiák: semlegesíti a túlzott érzékenységet az allergia elleni anyagokkal szemben.


* Gombás megbetegedések (Candida albicans), pikkelysömör, neurodermatitis: mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazva a feketekömény-olaj hatásos szer gomba és baktériumok ellen, továbbá egyedülálló vírusölő tulajdonsággal rendelkezik. Csökkenti a viszketési ingert, elősegíti a gyulladt bőrrészek gyógyulását, és ez által hozzásegít az egészségesebb bőrhöz.


* Reuma: a feketekömény olaj a kezelési intézkedéseket kedvezően befolyásolja, mivel helyi gyulladásgátló hatása van, és a bél bakteriális és gombás megterheltségét is csökkenti, stabilizálja. 


Fekete málna 
A fekete málna  (Rubus leucodermis, Rubus occidentalis) Észak-Amerikában őshonos, de mára már hatalmas farmokon termesztik kiváló tulajdonságai miatt. Íze nagyon jellegzetes és egyedi, semmi másra nem hasonlítható illata miatt már messziről felismerhető a közelsége.


Friss gyümülcsét májustól októberig lehet fogyasztani de számos egyéb módon is hozzá lehet jutni. Aromás ízvilága nagyon kedvelté teszi dzsemekben, italokban és fagylaltokban, kíváló ételszínező is egyben. A Chambord Liqueur legfontosabb összetevője.  


Gyümölcse nagyon hasonlít a hagyományos málnáéra de kékes-fekete színű és dúsan tartalmaz magvakat ezért néhány ember nem is nagyon szereti és inkább közeli rokonait részesíti előnyben (Rubus idaeus).


Magassága akár a 2-3 métert is elérheti és tüskéi nehezen tudják távoltartani a fekete málnára ösztönösen áhítozó erdei állatokat és a véletlenül a bokorra bukkanó embereket.


Észak-Amerika egyes területein a Málnák királyának is nevezik.


A többi bogyós gyümölcshöz viszonyítva, rendkívül magas bioflavonoid tartalommal rendelkezik és erőteljes antioxidáns. Az immunrendszer működésére rendkívül jó hatással van.


Jótékonyan hat a vércukorszint szabályozására, az időskori testi és szellemi fáradtságra valamint a gyomor és bélrendszer általános működésére. Általános erősítőszerként is kiváló.


A modernkori kutatások megerősítették, hogy megdöbbentően magas antioxidáns tartalommal rendelkezik és fogyasztása nagyban segíti a rák és daganatos betegségek, a szívbetegségek, a stroke (agyvérzés és agyi érelzáródás) valamint a legújabb kutatások szerint az Alzheimer-kór megelőzését is.


A fekete málna gyümölcse azon rendkívüli gyümölcsök közé tartozik amelyek  magas antocián tartalommal rendelkeznek. Az antociánok nemcsak a fekete málna mélyfekete színét adják hanem gyulladáscsökkentő és érvédő hatással rendelkeznek.


A  fekete málnában található anthocyanin összetevők javítják a látást, karbantartják az emberi érhálózatot, csökkentik a magas vérnyomás kockázatát és az időskori memóriazavarok is késleltetik.


Az Ohioi Állami Egyetem tanulmányai azt mutatták ki, hogy a fekete málna fogyasztása jelentősen csökkentette a vastagbélrák tumorokat a külön az erre a kisérletre  kiválasztott patkányokban.


A fekete málna kiváló C-vitamin forrás és nagyon jó hatással van a cukorbetegek állapotára is